Kertész program működtetése

 

ÖKOKERT MŰVELÉSE
2019. április 1-szeptember 30-ig.

Március végétől a magas ágyásokban megkezdtük a tavaszi munkálatokat. Minden pénteken délután a kertben zajlott a munka. Természetesen, ha az időjárás közbe szólt, átcsoportosítottuk a munkálatokat. Megismerkedtünk a szerszámokkal, felelevenítettük a helyes szerszámhasználatot, megtanultunk öntözni majd munkavédelemről, balesetvédelemről tartottunk foglalkozást. A kertben fellazítottuk a talajt, folyamatosan öntöztük, hogy a télen elpusztult növényeket pótolni tudjuk. Rendbe tettük a szabadföldi művelésű területet is. Többször felástuk, megkapáltuk, gereblyéztük a gyerekekkel. Az előkészítés után a vetésterv alapján megkezdtük a veteményezést. Két magas ágyásba eper, saláta, retek, vetett hagyma került, a harmadikba, sárgarépa, fehérrépa és egy-két gyógynövény.  A szabadföldbe zöldborsót, dughagymát, vetett hagymát és répát vetettünk. Kihúztuk a sorokat, elvetettük, betakartuk. A parcellákat salátával zártuk. Rendbe tettük a kertek környékét, átgereblyéztük a füves területeket is. A kerti beosztás szerint minden osztály kivette a részét a munkából. Öntöztünk, figyeltük a kertet, vártuk a növények előbukkanását. A csapadékvizet felfogtuk, így takarékoskodtunk is. A növények előbukkanása után gazoltunk, kapáltunk. Elsőként az epret kóstolhattuk meg, majd a retekből csemegézhettünk. Tanév végére a borsó is beérett, amit örömmel fejtettek ki a kisebbek. A felsősök megválogatták, blansírozták, majd a fagyasztóba került. A kerti hulladékot komposztáltuk. A nyári szünetben is dolgoztunk, két hetente jöttünk kertet gondozni. Kiszedtük a hagymát, kigazoltuk a területet. Paradicsomot is főztünk be. Szeptemberben a virágoskertet tettük rendbe, mivel iskolánkban hagyomány az „Egy csemete-egy palánta” program, amelynek keretében a kis elsősök évnyitón egy virágpalántát kapnak. Ezt a nyolcadikos csemetékkel együtt az iskola kertjébe ültetik. A kertet szeptember-októberben kitakarítjuk, áttelelő növényeket, gyógynövényeket ültetünk bele.  A diákok szívesen tevékenykedtek a kertben, élvezték munkájuk gyümölcsét és látták eredményét, amely a kitartásukat is növelte.

 

ÖKOKERT MŰVELÉSE
2019. szeptember 1-től – 2020. február 29-ig.

Szeptember elejétől újra hetente dolgoztunk a kertünkben és környékén. Betakarítottuk a termést, felszedtük a sonkahagymát, zöldséget. A szabadföldi területet kigazoltuk, majd a nagyobb fiúk felásták a területet, felkészítve a talajt a téli pihenésre. A magas ágyásokból is betakarítottuk a másodvetésű retket, elvetettük az áttelelő salátát, „betakartuk” a gyógynövényeket. A nyáron kipusztult epret pótoltuk, öntözgettük, hogy a palánták megéledjenek. Jó kertészhez méltóan rendbe tettük az ágyások környékét is. A szerszámokat megtisztítva eltettük a kazánház erre a célra kijelölt részébe.

Az ősz folyamán az előző évi tapasztalatokat figyelembe véve megterveztük a következő év vetési tervét. A gyerekek utána néztek annak, hogy melyik növény milyen más növény szomszédságát kedveli és melyikét nem. Ennek szellemében készültek el a tervek. Mindezt a kicsik rajzos formába öntötték. A nagyobbak kiszámolták mennyi vetőmagra van szükség az adott terület bevetéséhez. Költségvetést is készítettünk. Megkerestük a vetőmagok árait, számítást végeztünk. Már gördülékenyebben ment a munka.

 

i q
t z
u a
d l
 
c b
m gg
vv ff
 
aa oo
eerert
ew qa