Feldolgozó üzem Csikvánd 2019.10.16.

 

FELDOLGOZÓ ÜZEM LÁTOGATÁSA
CSÍKVÁND POLGÁR KERTÉSZET
2019. október 16.

A pázmándfalui Bacsa kertészetben tett látogatás után Csíkvándra utaztunk, ahol a Polgár Kertészetben tekinthettük meg a gyümölcsök feldolgozását. A Hűtőházban nem fogadtak bennünket, ezért kerestük meg a Polgár Kertészet üzemét. A tulajdonos körbe vezetett bennünket a birtokon, ahol érési idejük sorrendjében láthattuk a gyümölcsfákat, bokrokat, palántákat. Sétáltunk meggyesben, cseresznyésben, láttuk a barackfákat, homoktövist, eprest, csipkebogyóbokrokat.
Az eper újratelepítési folyamatát figyelhettük meg. Lefóliázott bakhátra ültették a palántákat és csöpögtető rendszerrel látták el.
A homoktövis ültetvényt is megcsodáltuk, megtudtuk, hogy minden második ágat levágják, lefagyasztják, és fagyott állapotban rázzák le a bogyókat, ami nagyon savanyú, de nagyon egészséges.
A séta után bepillanthattunk a feldolgozóba, ahol gyümölcs- és zöldségleveket készítenek. Szigorú előírásokat kell betartani így csak néhány percet tölthettünk a helyiség előterében.  Az előkészített gyümölcsből kb. három óra alatt készül el a gyümölcslé, hőkezeléssel, mindenféle tartósítószer nélkül. Ezután kerül a vákumos megoldással a dobozokba.
A savanykás bogyókból vegyesen készítik a finom italokat, általában almával keverik. Kóstoltunk: almalevet, cékla-répa-almát, epret, alma-homoktövist. Mindegyik finom volt.

 

z fg
vcvcvc nn
t cxx
fdd rr
bvnv ccccc

al