EFOP-3.3.7-17-2017-00029
„Kreativitás, Élmény, Közösség! ("KÉK") - Módszertani megújulás az informális tanulás helyi tematikájának kidolgozásával a győri tankerület iskoláinak együttműködésében!”
A "KERT-ÉSZ" PROGRAM A TÁPI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN PROGRAMISMERTETŐJE
EFOP-3.3.7-17-2017-00029_Zaro_Sajtokozlemeny
I. Módszertani fejlesztés
a)Társadalmi és globális felelősségvállalást, környezettudatos magatartást és a fenntartható gazdálkodással kapcsolatos ismeretek megszerzését támogató programok
A fejlesztendő alap- és kulcskompetenciák
Természettudományi és technológiai kompetenciák
környezetvédelem
fenntarthatóság
Személyközi kompetenciák
együttműködés
tolerancia
társas kapcsolatok
Vállalkozói kompetenciák
gazdálkodási tervezés
virtuális pénzügyi
Digitális kompetencia
NETikett alkalmazása
A program bevezetésének indokoltsága:
· Környezetünk megóvása, egészséges életmód, egészséges táplálkozás tudatának kialakítása.
· Fenntartható fejlődés: A fenntartható fejlődés három alappilléren nyugszik: a szociális, a gazdasági és a környezeti pilléreken.
· Az intézmény társadalmi, szociális helyzetének javítása.
· Pályaorientációs tevékenység.
· A vállalkozói kompetencia megalapozása a programban megvalósuló pénzügyi tervezéssel.
· Élményre, tapasztalatra alapozott ismeretszerzéssel a tanulási érdeklődés felkeltése.
A program részletes leírása:
Ökokert létrehozása, „KERT-ÉSZ” program működtetése:
1. Kert kialakítása
2. Növényismeret
3. Tervezés
Vetésterv elkészítése
Pénzügyi tervezés – virtuális pénzmozgással
4. Művelési ismeretek;
5. Feldolgozás, tartósítás
A "KERT-ÉSZ" PROGRAM A TÁPI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN Megvalósítása
Informális pályázat - Partnerintézményi találkozó
Informális pályázat - Innovációs Műhely találkozó Győr
Informális pályázat - 2. Innovációs Műhely találkozó Győr
Informális műhelytalálkozó - prezentáció Táp
Gyümülcsfeldolgozó-GYAFA 2018.10.24
Feldolgozó üzem Csikvánd 2019.10.16
KÉK kirándulás (Kis-Balaton) Szakmai beszámoló
2020. november - Természet- és egészségvédelmi témahét
Cél: Az
intézmény szociokulturális környezetének igényeihez alkalmazkodva a
környezettudatos gazdálkodás, forráskihasználás, fenntartható fejlődés szem
előtt tartásával a tanulók élelem termelési, feldolgozási, vállalkozási
ismeretinek kialakítása. A projekt hosszú távú működtetése során a közösségi
kompetenciák fejlesztése. A
diákok saját maguk tapasztalják meg a munkavégzés örömét, a tervezés
felelősségét, kezdeményezőképességük és vállalkozói kompetenciájuk, gazdasági
és pénzügyi ismereteik, felelősségvállalásuk, kockázatvállalási ismeretük,
kreativitásuk, technikai ismeretük fejlődjön. Célcsoport: Az
intézmény valamennyi tanulója és pedagógusa Tematikus keretrendszer:
„KERT-ÉSZ” A
programba a diákok a beiratkozáskor kerülnek be, a megvalósítás során
kidolgozott program az életvitel, a környezetismeret, a biológia, a matematika
tantárgyba kerül beépítésbe. 1.
Kert kialakítása: az intézmény udvarának kijelölt helye, ahol a
korábbi években kert működött. A talajszinti művelés mellett három magaságyás
kerül kialakításra, melyekben a kultúrnövények egész éven át megtermelhetők. A
munkálatokban a tanulók délutáni foglakozás keretében vesznek részt. 2.
Növényismeret: Az ökokertben
megtermelhető növények megismerése az alsó tagozat környezetismeret, valamint a
felső tagozat természetismeret és biológia tantárgyára alapozva önálló gyűjtő
munkával, tanórán kívül a pedagógusok segítségével történik. A gondozási
ismeretek elsajátításában a programba bevont mezőgazdasági szakközépiskola
növendékei és tanárai segítenek. 3.
Tervezés Vetésterv
elkészítése: A tanév december-február hónapjaiban a
tavasszal földbe kerülő növények fajtájának, mennyiségének, elhelyezésének
megtervezése a feladat a 7-8. évfolyamon. Pénzügyi
tervezés: A 7-8. osztályosok tevékenysége a „KERT-ÉSZ” projektben
február hónapban pénzügyi alapfogalmakkal egészül ki, melyben a családi
költségvetés alapfogalmai és az ökokert
gazdálkodásának pénzügyi ismeretei kerülnek kialakításra. 4.
Művelési ismeretek: Valamennyi évfolyamon tanórán kívüli
foglalkozás keretében gyakorlati munka, tevékenykedés, munkafolyamatok
elsajátítása. 5.
Feldolgozás, tartósítás: A kialakított konyhában a megtermelt
alapanyagok feldolgozása, az egészséges táplálkozás alapjait jelentő
konyhatechnológiai alapismeretek megismerése, gyakorlása. 7-8.osztályosok havi
2 óra foglakozása. b) Az egyes évfolyami
csoportok feladatai, tevékenységei Pedagógiai
programunk környezeti nevelési elvei a megvalósuló projekt segítségével konkrét
tanórán kívüli tevékenységekkel egészülhetnek ki. Ezeket az alábbiak szerint
illeszthetjük az oktatási, nevelési tevékenységhez A
program környezeti nevelési elvei A környezeti
nevelés csak az iskolai oktatással egységben, attól el nem különítve
értelmezhető, mivel a tanulók teljes személyiségére hat. A motiváció
kialakítása, megőrzése és fejlesztése minden életkori szakaszt átívelő célunk,
mely egyben biztosítja is a folyamatosságot a környezeti nevelés során. A célok
meghatározásánál figyelembe vettük a pedagógusok véleményét is, kiemelt
hangsúlyt adva a gyakorlatnak, mivel fontosnak tartjuk, hogy elérhető,
teljesíthető célokat tűzzünk ki magunk elé.” Ökokert
működtetésével az informális tanulás állandó tematikáját dolgozzuk ki, mely
lehetőséget biztosít a tanórán kívüli, élménypedagógiai módszerekkel támogatott
tanulási alkalmak lebonyolításához. c) Közösségfejlesztő programok KERT-ÉSZ
verseny forgatókönyve „Az
én kertem” – Rajzverseny jelentkezési lapja II. Felkészülés az informális tanulás
működtetésére Felkészülési
időszak a projekt indulásától az első mérföldkőig tart. Ennek az időszaknak
legfőbb feladata, az érzékenyítés, hogy a tanulók, pedagógusok ismereteket
szerezzenek a nem formális tanulás lehetőségiről, a bevezetni kívánt projektet
megismerjék, a megvalósításhoz szükséges ismereteket elsajátítsák. Az iskola
valamennyi tanulójának és pedagógusának felkészítő képzést tartunk. A
tanulóknak a tréning 4 alkalommal a Fenntarthatóság, környezetvédelem
témakörben, a pedagógusoknak 2 alkalommal A környezetvédelem, élménypedagógia
témakörben. Résztvevő az
intézmény összes tanulója, legalább 80 fő. Valamennyi pedagógus, de legalább 14
fő. A testi és lelki
egészség összhangjának megvalósítása érdekében a projekt kezdetétől részt
veszünk az élménypedagógia sikerét segítő „Életrevalók” tréningen. Résztvevők: Az
intézmény diákjai: 80 fő, pedagógusok: 10 fő. A mezőgazdasági
kisüzemekben folyó munkálatok megfigyelésére tervezünk látogatást a környékbeli
gazdaságokban, üzemekben. Kertészet, gyümölcsös, hűtőház, gyümölcsfeldolgozó
látogatása segíti a tanulók motiválását. III. Az informális tanulási tevékenységek
megvalósítása a) A
kidolgozott állandó tematika működtetése és továbbfejlesztése A tematika beépül
az iskola pedagógiai programjába, évről évre megvalósul. A létrehozandó ökokert
állandó gondozást igényel, állandó feladatot a tanulóknak. A gazdálkodási
ismeretek elsajátítása lehetőséget ad arra, hogy a programot maguk a diákok
fejlesszék tovább.